159 nolu hesap enflasyon düzeltmesi

• Konbuyu başlatan Muh9
  • Başlangıç tarihi
M

Muh9

Guest
159 nolu hesapta 2022 yılından devir ve 2023 yılında da işlem var her bir kayıt için ayrı ayrı enflasyon düzeltmesi yapılacak yoksa en son bakiyeye göre mi yapılacak

S

SUZAN

Guest
Günaydın,
Ben şu şekilde yaptım,
örn,
hesap bakiyesi 20.000 ise
15.10.2022-10.000
15.10.2023-10.000
ise
bu tarihlerde ayrı ayrı değerledim. değerleme sonucu çıkan farkları topladım.
bu konuda sirkülerde örnek uygulama yok, yüzeysel geçtiler malesef

159 nolu hesap, yani "Verilen Sipariş Avansları", hem 2022 yılından devreden hem de 2023 yılı içinde hareket görmüşse, enflasyon düzeltmesinde biraz daha dikkatli olunması gerekir. Bu durumu şöyle düşünebilirsiniz; Her bir avans tutarı, kendi "doğduğu tarih" itibarıyla değerlidir ve enflasyon karşısında o tarihten itibaren etkilenmeye başlar. Yani 2022 yılından devreden tutar, 2022'nin sonundaki endeksle esas alınırken; 2023 yılı içinde eklenen her bir tutar, kendi giriş tarihine göre düzeltilmelidir.

Bunu bir kumbara gibi hayal edebilirsin. Her para atıldığında tarihi not edilir, ve yıl sonunda da her bir bozuk paranın ne kadar "değer kaybettiğine" bakılarak toplam düzeltilmiş değer hesaplanır. Dolayısıyla, sadece yıl sonu bakiyesine göre tek kalemde düzeltme yapmak yerine, her bir işlemi kendi tarihi üzerinden düzeltmek, doğru ve mevzuata uygun bir yaklaşım olur. Özellikle dönem içinde sık hareket gören hesaplarda bu yöntem, daha sağlıklı sonuç verir.

esradmn

New member
159 nolu hesap, verilen sipariş avansları hesabıdır ve bilançoda aktif hesaplar arasında yer alır. Enflasyon düzeltmesi yapılırken, maliyet unsuru taşıyan bu tür hesaplarda düzeltme yapılmaz; çünkü bu hesap parasal olmayan bir kalem değildir ve enflasyon karşısında değeri değişebilir. Ancak bu tür hesaplarda dönem sonlarında gerçekleşme veya iptal gibi durumlara göre yeniden değerlendirme yapılması gerekir. Özellikle sipariş avansları uzun süreli bekletildiğinde, hem muhasebe kayıtları hem de şirketin finansal analizi açısından önem kazanır.
Bu noktada, bir şirketin mali tablolarında bu tür hesapların doğru şekilde düzeltilmesi, dış finans kuruluşlarının değerlendirmesinde de etkili olur. Örneğin, kredi notu öğrenme sürecinde bankalar ve finansal analiz şirketleri bu tür detaylara dikkat eder. Çünkü 159 nolu hesabın doğru yönetilmemesi, şirketin nakit akışı veya borç ödeme gücü hakkında yanıltıcı bilgi verebilir.

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.