2024-1 SMMM Staja Giriş Sınavı Muhasebe Denetimi Soruları ve Cevapları

stajyer

Moderator
2024-1 SMMM Staja Giriş Sınavı Muhasebe Denetimi Soruları ve Cevapları

Aşağıdakilerden hangisi denetçinin, denetimin planlama aşamasında, başlangıç analitik prosedürlerinden yararlanma amaçlarından biri değildir?

A) Sektörü ve işletmeyi yakından tanımak
B) İşletmenin sürekliliğini değerlendirmek
C) Doğal riski sınırlamak
D) Beklenen yanlışlıklara yönetimin dikkatini çekmek
E) Ayrıntılı denetim testlerinin sayısını azaltmak

stajyer

Moderator
Aşağıdakilerden hangisi BDS 315 İşletme ve Çevresini Tanımak Suretiyle “Önemli Yanlışlık” Risklerinin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi standardına göre denetçinin, işletme ve ortamını anlayabilmek için gerçekleştirmesi gereken risk değerlendirme prosedürlerinden biri değildir?

A) Tetkik
B) Sorgulamalar
C) Gözlem
D) Yeniden hesaplama
E) Analitik prosedürler

stajyer

Moderator
İç kontrol sistemi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) İşletmedeki varlıkların korunmasına imkân sağlar.
B) Tüm hata ve hilelerin önlenmesine imkân sağlar.
C) Denetim planlamasının doğru yapılmasına imkân sağlar.
D) Risklere uygun karşılık verilmesine imkân sağlar.
E) Yasa ve yönetmeliklere uyulmasına imkân sağlar.

stajyer

Moderator
Aşağıdakilerden hangisi genel kabul görmüş denetim standartlarının temel özelliklerinden biri değildir?

A) Denetim çalışmalarında uyulması gereken asgari standartları belirlemek
B) Denetim çalışmalarının kalitesini üst düzeyde tutabilmek
C) Denetçinin niteliklerini, sorumluluklarını, yapmaları gereken çalışmaların neler olması gerektiğini genel düzeyde belirlemek
D) Denetçilere yol gösteren kılavuz olmak
E) Denetçinin uyması gereken tüm kuralları ayrıntılı biçimde aktarmak

stajyer

Moderator
Aşağıdakilerden hangisi kanıtların güvenilirliğini etkileyen etmenlerden “Kanıtın Kaynağı” başlığının alt unsurlarından biri değildir?

A) İç kontrol yapısının varlığı
B) Kanıt sağlayıcının bağımsızlığı
C) Kanıtın objektifliği
D) Denetçinin kanıt üzerindeki etkisi
E) Kanıt üzerindeki uzman etkisi

stajyer

Moderator
Aşağıdakilerden hangisi fiziki inceleme tekniğinin uygulama aşamalarından biri değildir?

A) Fiziki varlık sadece yerinde incelemeye tabi tutulmalıdır.
B) Fiziki olarak incelenecek varlık belirlenmelidir.
C) Fiziki varlığın sayımı yapılmalıdır.
D) Sayılan varlığın kalitesine bakılmalıdır.
E) Sayılan varlığın sahte olup olmadığına bakılmalıdır.

stajyer

Moderator
BDS 700 Finansal Tablolara İlişkin Görüş Oluşturma ve Raporlama standardına göre denetçi raporundaki “Görüşün Dayanağı” başlıklı bölümde aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

A) Denetçinin; denetim sırasında elde ettiği denetim kanıtlarının, görüşüne dayanak oluşturmak için yeterli ve uygun olduğu kanaatine varıp varmadığı belirtilir.
B) Denetimin Bağımsız Denetim Standartlarına uygun olarak yürütüldüğü belirtilir.
C) Denetçi raporunda denetçinin Bağımsız Denetim Standartları kapsamındaki sorumluluklarının açıklandığı bölüme atıfta bulunulur.
D) Denetçinin etik hükümler uyarınca, denetimini yaptığı işletmeden bağımsız olduğu ve etiğe ilişkin diğer sorumluluklarını bu hükümlere uygun olarak yerine getirdiği açıklanır.
E) Bağımsız Denetim Standartlarına uygun olarak yürütülen bir denetim sonucunda verilen makul güvencenin; yüksek bir güvence seviyesi olduğu ancak, var olan önemli bir yanlışlığın her zaman tespit edileceğini garanti etmediği belirtilir.

stajyer

Moderator
Aşağıdakilerden hangisi doğal risk düzeyini etkileyebilecek önemli unsurlardan biri değildir?

A) İlişkili taraflar
B) İşletmenin yapısı
C) Yönetimin dürüstlüğü
D) Önceki denetim çalışmalarının sonuçları
E) Olağan işlemler

stajyer

Moderator
Denetçinin örnekleme sırasında bulduğu maksimum hata payı kabul edilemez düzeyde çıkarsa denetçi, aşağıdaki yollardan hangisini tercih etmez?

A) Denetim maliyetini de göz önünde bulundurarak küçük revizyonlar yapabilir.
B) Seçmiş olduğu örneklerin ana kütleyi temsil etmediklerine karar verebilir ve örnek sayısını arttırma yoluna gider.
C) Hataları analiz ettikten sonra bunların nedenini açıkça belirleyerek, yönetimden önlem almasını ister.
D) İç kontrol sisteminin güvenilir olmadığı sonucuna ulaşabilir.
E) Başlangıçta belirlemiş olduğu istatistiki parametrelerde değişiklik yapabilir.

stajyer

Moderator
Aşağıdakilerden hangisi çalışma kâğıtlarının biçimi, içeriği ve kapsamının belirlenmesinde denetçi mesleki yargısı kullanılırken dikkate alınması gereken faktörlerden biri değildir?

A) Uygulanan denetim yordamlarının niteliği
B) Denetçinin elde ettiği kanıtın test edilmekte olan sav için önemi
C) Denetçinin belirlediği istisnaların niteliği ve kapsamı
D) Finansal tabloların muhasebe kayıtlarıyla uzlaşmakta ve uyuşmakta olduğunu göstermesi
E) Denetçinin, daha önceden yapılan ve belgelenen çalışmadan kolayca görülmeyen bir sonucu belgeleme gereği

stajyer

Moderator
İç kontrol yeterince güvenilir olduğu hâlde denetçinin, örneklemden elde ettiği sonuçlara bakarak iç kontrolün yeterli güveni sağlamadığı sonucuna varmasına ne ad verilir?

A) Alfa riski
B) Beta riski
C) Yanlış ret riski
D) Yanlış kabul riski
E) Bulgu Riski

stajyer

Moderator
Aşağıdakilerden hangisi sürekli dosya içerisinde yer alan çalışma kâğıtlarından biri değildir?

A) Yönetmelikler ve şirket sözleşmesinin kopyaları
B) Genel kurul, yönetim kurulu ve denetim komitelerinin önemli toplantılarına ilişkin tutanakların kopyaları
C) Denetim komitesi başkanı ile yapılan görüşmelerin notları
D) Önceki yılların finansal tablolarının ve denetim raporlarının kopyaları
E) Dağıtılmamış kârlar, ödenmiş sermaye gibi özkaynak hesaplarının listesi

stajyer

Moderator
Kanıtın yeterliliğine ilişkin denetçi kararını aşağıdaki unsurlardan hangisi etkilemez?

A) Risk
B) Ana kütle
C) Uygunluk
D) Önemlilik
E) Dönem

stajyer

Moderator
BDS 570 İşletmenin Sürekliliği standardına göre, finansal tablolar işletmenin süreklilik varsayımına uygun hazırlanmış olmasına rağmen, denetçi işletmenin borca batık olduğunu tespit ederse aşağıdaki görüşlerden hangisini vermelidir?

A) Olumlu Görüş
B) Olumsuz Görüş
C) Şartlı Görüş
D) Görüş Bildirmekten Kaçınma
E) Denetimden Çekilme

stajyer

Moderator
Aşağıdakilerden hangisi BDS 260 Üst Yönetimden Sorumlu Olanlarla Kurulacak İletişim standardına göre doğrudur?

A) Üst yönetimden sorumlu olanlarla iletişim kurulmuş olması, genel denetim stratejisinin ve denetim planının oluşturulmasında denetçinin tek başına sorumluluğunu ortadan kaldırır.
B) Denetçinin kurduğu karşılıklı iletişim hakkındaki değerlendirmeyi desteklemek için özel prosedürler tasarlaması zorunludur.
C) Denetçinin yapacağı yazılı bildirimlerin denetim sırasında ortaya çıkan tüm hususları içermesi gerekmektedir.
D) Bu BDS, üst yönetimde yer almayan işletme yönetimiyle veya ortaklarıyla denetçinin kuracağı iletişime ilişkin yükümlülükler getirmez.
E) Denetçi, sözlü olarak yapılan bildirimlere çalışma kâğıtlarında yer vermek zorunda değildir.

stajyer

Moderator
Aşağıdakilerden hangisi denetim sürecinde denetçinin önceki denetçi ile görüşmesi sırasında elde etmeye çalıştığı bilgilerden biri değildir?

A) Verilen raporun içeriği
B) Denetçi değişikliğinin nedenleri
C) Yöneticilerin dürüstlüğü hakkındaki düşünceleri
D) İşletmenin muhasebe sisteminde var olabilecek aksaklıklar hakkındaki düşünceleri
E) Çalışmaları sırasında engellemelerle karşılaşıp karşılaşmadığı

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.